Wartościowanie w recenzjach awansowych w dyscyplinie sztuki muzyczne - Beata Grochala (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica)
Celem artykułu jest analiza sposobów wartościowania w recenzjach awansowych, w dziedzinie sztuka, w zakresie sztuk muzycznych. Materiał badawczy stanowiło około 100 recenzji w postępowaniach awansowych doktorskich oraz habilitacyjnych w specjalności instrumentalistyka, wokalistyka, kompozycja. Podstawę teoretyczną badania stanowi klasyfikacja sposobów wartościowania w recenzjach awansowych autorstwa Ewy Szkudlarek-Śmiechowicz (2015). Wykorzystując wspomniany schemat analizy, wskazano cztery podstawowe obszary wartościowania w recenzjach awansowych w zakresie sztuk muzycznych (osoba, dzieło, technika wykonawcza i interpretacyjna, dorobek) oraz wyodrębniono środki językowe służące aksjologizacji.