Przestrzenny wymiar integracji cudzoziemców w Poznaniu - Hanna Gajda (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
Obecność cudzoziemców w Polsce jest zjawiskiem wciąż stosunkowo nowym i niezbadanym. Okres transformacji i akcesja Polski do Unii Europejskiej to wydarzenia, które zdecydowały o nasileniu się napływu imigrantów do Polski. Większość współczesnych migracji, również w Polsce, odbywa się do miast. Naturalne i zrozumiałe jest zatem, że obecność obcokrajowców wywiera coraz większy wpływ na sytuację gospodarczą i społeczno-demograficzną kraju oraz wiąże się z wieloma zmianami w wymiarze społecznym i strukturalnym miasta. Niniejsze opracowanie ma na celu przedstawienie wzorców osiedlania się obcokrajowców w Poznaniu w ujęciu przestrzennym. W artykule zaprezentowano wyniki badań dotyczących miejsc osiedlania się cudzoziemców w Poznaniu w latach: 2000, 2005, 2010 i 2012.