ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ ЯК ФАКТОР КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ: АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Сергій Дуга (Економіка та суспільство)
У статті досліджено роль людського капіталу у забезпеченні конкурентоспроможності національної економіки України в умовах глобальних викликів та трансформаційних процесів. Проаналізовано динаміку показників розвитку людського капіталу за субіндексом "Business Sophistication" та Індексом людського розвитку, що дозволило виявити відносні позиції України та динаміку розвитку в глобальному економічному просторі. Особлива увага приділена аналізу стану освітньої системи як ключового компонента формування людського капіталу, включаючи тенденції зміни кількості навчальних закладів та їх якісних характеристик за період незалежності України. На основі проведеного аналізу виявлено основні проблеми та тенденції розвитку людського капіталу в Україні, Запропоновано комплексний підхід до підвищення конкурентоспроможності людського капіталу через стратегічні інвестиції в освіту, розвиток професійних навичок. Ключові слова: людський капітал, конкурентоспроможність, національна