EĞİTİM FAKÜLTESİ SON SINIF ÖĞRENCİLERİNE GÖRE İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLERİNDE YAPILANDIRMACI ÖĞRENME İLE İLGİLİ GÖZLENEN YETERLİLİKLER - DUYGU Erdoğan; MERİÇ Tuncel (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmada Sakarya ilindeki ilköğretim öğretmenlerinin yapılandırmacı öğrenme ile ilgili öğretmen yeterliliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesinde 2008–2009 öğretim yılı öğretmenlik uygulamasına katılan dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Karadağ (2007) tarafından geliştirilen “Yapılandırmacı Öğrenme İle İlgili Öğretmen Yeterlilikleri Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 11 programıyla gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler t – testi ve One way – Anova kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda yapılandırmacı öğrenme ölçeğinin dört alt boyutu içinde öğretmenlerin staj öğrencileri tarafından kısmen yeterli bulundukları gözlenmiştir. Ayrıca branşı sınıf öğretmenliği olan öğretmenlerin, Türkçe, fen Bilgisi ve Sosyal Bilgiler öğretmenlerine göre yapılandırmacı öğrenmede staj öğrencileri tarafından daha yeterli bulundukları gözlenmiştir.