Теоретичні та природні передумови досягнення аномально низького тертя та зношування в трибології - Войтов В.А.; Стадниченко В.М.; Варваров В.В. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил)
У статті достатньо докладно проаналізовані теоретичні та експериментальні передумови досягнення аномально низького тертя та зношування в трибології з позиції сучасних фізичних теорій і квантомеханічного підходу до пояснення дисипації енергії при зовнішньому терті. Проведений аналіз дозволив висунути гіпотезу про існування хвильової складової сили тертя, яка може бути використана в поясненні аномально-низького тертя в трибології.