Ciało na powierzchni obrazu - Karolina Kosińska (Kwartalnik Filmowy)
Kosińska omawia książkę Pauliny Kwiatkowskiej Somatografia. Ciało w obrazie filmowym (2011). Kwiatkowska, przywołując koncepcje Gilles’a Deleuze’a (kino obrazu-ruchu, kino obrazu-czasu) i Rolanda Barthes’a (trzeci sens), analizuje zwrotną relację między ciałem a płaszczyzną obrazu, w który ciało to zostało wkomponowane. Pojęcie somatografii ma wskazywać właśnie na sposoby wpisywania ciała w obraz. Przyjmując taką perspektywę badawczą, Kwiatkowska przedstawia w swej książce analizy pięciu filmów – istotnych z punktu widzenia praktyk somatograficznych – z przełomu lat 50. i 60. XX w.