İhracatta Akreditifli Ödeme Yönteminin Değerlendirilmesi: Bir Katılım Bankası Örneği - Ahmet Dizkırıcı; Bayram Topal; Seymur Zeynalzade (İşletme Bilimi Dergisi)
Her geçen gün dünya ticaretinin gelişmesine istinaden bütün ülkeler üretimlerini ve pazar paylarını arttırmayı hedeflemektedirler. Türkiye de ihracatının artırılması konusunda 1980’lerden bugüne çok önemli ilerlemeler sağlamıştır. Dış ticaretin daha karmaşık hale gelmesiyle ödeme yöntemlerinin iyi uygulanabilmesi önem kazanmıştır. Bu çalışmanın araştırma problemi, uluslararası ticarette bir ödeme aracı olarak kullanılan akreditif uygulamalarının değerlendirilmesi şeklinde oluşturulmuştur. Dört başlıktan oluşan çalışmanın ilk bölümünde dış ticaret kavramı ve gelişimi, ikinci bölümde dış ticarette kullanılan ödeme şekilleri, üçüncü bölümde ise akreditifli ödemeler, çeşitleri ve fonksiyonları ele alınmıştır. Son olarak dördüncü bölümde bir katılım bankası “örnek olay” olarak incelenmiş, elde edilen ihracat akreditifi verileri değerlendirilmiş ve istatistik sonuçlar (Ki Kare bağımsızlık testleri) irdelenerek aralarındaki bağlantılar gösterilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre ülke-teyit, ülke-vade türü, vade türü-teslim şekli, teyit-teslim şekli, vade türü-miktar, miktarteslim şekli, miktar-teyit ilişkileri arasında anlamlı bulgular elde edilmiştir.