Uluslararası Göçün Türkiye'nin İhracatına Etkileri: Genişletilmiş Çekim Modeli Uygulaması (2008-2016) - Mürşit Recepoğlu (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışmada uluslararası göçün Türkiye’den OECD ülkelerine yapılan ihracat üzerindeki etkileri çekim modeli çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmada OECD ülkelerindeki Türk göçmenlerin ve Türkiye’deki OECD ülkelerine ait yabancı göçmenlerin Türkiye’nin ihracatı üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Bu şekilde Türkiye’nin ihracatı üzerinde etkili olan göçmen türü belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın analizinde göç değişkeni olarak göç çalışmalarında sıklıkla kullanılan “Göçmen Stoku” verisi kullanılmıştır. 2008-2016 dönemini kapsayan çekim modeline dayalı panel veri analizinden elde edilen bulgular partner ülkedeki Türk göçmenlerin Türkiye’nin ihracatını istatistiki açıdan anlamlı etkilemediğini göstermektedir. Öte yandan çalışmanın sonuçları Türkiye’deki partner ülkeye ait yabancı göçmenlerin Türkiye’nin ihracatını pozitif yönde etkilediğini ortaya koymaktadır