Contribucions de la comunitat científica internacional sobre aprenentatge de la lectura i superació del fracàs escolar Contributions of the international scientific community to learning to read and reducing school failure Contribuciones de la comunidad científica internacional sobre aprendizaje de la lectura y superación del fracaso escolar - Iveta Kesane; Laura Ruiz (Temps d'Educació)
Es presenten les contribucions que la comunitat científica internacional està fent sobre aprenentatge de la lectura, atenent les teories i pràctiques que estan reproduint el fracàs escolar i aquelles que estan contribuint a superar-ho. Aquests resultats formen part del projecte INCLUDED. Strategies for inclusion and social cohesion in Europe from education (2006-2011), finançat pel VI Programa Marc de Recerca Europea. Actualment és la recerca sobre educació escolar de més abast que s’està portant a terme a Europa, participen 15 universitats de 14 països europeus i està coordinada pel CREA, Centre de Recerca en Teories i Pràctiques Superadores de Desigualtats de la Universitat de Barcelona. ____________________________________________ L’article présente les contributions que la communauté scientifique internationale est en train de faire quant à l’apprentissage de la lecture, en s’en tenant aux théories et aux pratiques qui reproduisent l’échec scolaire ainsi qu’à celles qui contribuent à le dépasser. Ces résultats s’inscrivent dans le projet INCLUD-ED. Strategies for inclusion and social cohesion in Europe from education (2006-2011), financé par le VIe Programme cadre de la recherche européenne. Actuellement, c’est la plus vaste recherche sur l’enseignement scolaire qui soit menée à terme en Europe, avec la participation de quinze universités de quatorze pays européens ; elle est coordonnée par le Centre de Recherche en Théories et Pratiques pour dépasser les Inégalités de l’Université de Barcelone (CREA). We present the international scientific community’s contributions to learning to read, with a focus on the theories and practices that lead to the recurrence of school failure and those that help to reduce it. These results are part of the INCLUD-ED project: Strategies for inclusion and social cohesion in Europe from education (2006-2011), which was funded by the Sixth Framework Program of the European Commission. This is currently the most extensive research on school education in Europe, as it involves the participation of 15 universities and 14 European countries. The project is coordinated by the University of Barcelona’s Centre for Research in Theories and Practices that Overcome Inequalities (CREA-UB). Se presentan las contribuciones que la comunidad científica internacional está haciendo sobre aprendizaje de la lectura, atendiendo a las teorías y prácticas que están reproduciendo el fracaso escolar y a aquellas que están contribuyendo a superarlo. Estos resultados forman parte del proyecto INCLUD-ED. Strategies for inclusion and social cohesion in Europe from education (2006-2011), financiado por el VI Programa Marco de Investigación Europea. Actualmente es la investigación sobre educación escolar de más envergadura que se está llevando a cabo en Europa, participan 15 universidades de 14 países europeos y está coordinada por el CREA, Centro de Investigación en Teorías y Prácticas Superadoras de Desigualdades de la Universidad de Barcelona.