Jak mohou soudy ovlivnit, která jejich rozhodnutí se objeví v médiích? - Jan Novotný (Časopis pro Právní Vědu a Praxi)
Téma komunikace soudů s médii je v moderní demokratické společnosti důležitým, avšak stále trochu opomíjeným problémem. Cílem tohoto článku je představit výsledky výzkumu, který zkoumá efekt tiskových zpráv vydaných trojicí vrcholných tuzemských soudů (Ústavního soudu, Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu) na pravděpodobnost mediálního pokrytí jejich rozhodnutí. Výzkum zahrnuje kvantitativní obsahovou analýzu rozhodnutí zkoumaných soudů a polostrukturované rozhovory s novináři a novinářkami, specializujícími se na pokrývání tématu činnosti justice. Závěry výzkumu ukazují, že tiskové zprávy představují jeden z klíčových faktorů, které určují, o jakých rozhodnutích se prostřednictvím médií dozví široká veřejnost.