Typologia wiejskich obszarów peryferyjnych pod względem anatomii struktury społeczno-gospodarczej - Monika Stanny (Wieś i Rolnictwo)
W niniejszym artykule podjęta została próba wyznaczenia wiejskich obszarów peryferyjnych w Polsce oraz ich sklasyfikowania pod względem struktury społeczno-gospodarczej. W ten sposób rozpoznane zostały cechy rozwojowe w regionach peryferyjnych, które powinny być bazą do kształtowania lokalnych strategii rozwoju, zasadniczo opartych na czynnikach wewnętrznych (zgodnie z koncepcją rozwoju endogenicznego).