КОНЦЕПТ «ВОРОГ» У РАННЬОГРЕЦЬКІЙ ФІЛОСОФІЇ: СЕМАНТИКА, ТЕРМІНОЛОГІЯ ТА ТЕКСТУАЛЬНИЙ АСПЕКТ - Віталій Туренко (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Літературознавство. Мовознавство. Фольклористика)
Вступ Дослідження присвячене аналізу концепту «ворог» у ранньогрецькій філософії через текстуальне вивчення праць досократиків, зокрема сентенцій «семи мудреців» і фрагментів праць Геракліта і Демокріта. В умовах сучасних глобальних і локальних викликів, що спонукають до переосмислення феномену ворожнечі, актуальність цього дослідження значно зростає. Автор зосереджується на семантиці та термінології, які використовували давньогрецькі мислителі для позначення ворога, включаючи такі терміни, як ἐχθρός, πολέμιος, δυσμενής, έρις і πόλεμος. Лексичний аналіз цих понять дозволяє простежити їхнє значення в контексті онтологічних і соціальних концепцій, а також їхній вплив на формування античної філософської традиції.