BİR ÖRGÜTSEL FORM OLARAK TÜRKİYE’DEKİ İŞLETME GRUPLARININ ÖZELLİKLERİ İLE FARKLI ÜLKELERDEKİ İŞLETME GRUPLARININ ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - Serkan Dirlik (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada, “The Oxford Handbook of Business Groups” adlı eserde konu edilen farklı ülkelerdeki işletme grubu örgütsel formuna ait karakteristikler ile Türkiye’deki işletme gruplarına ait karakteristikler karşılaştırmalı bir şekilde incelenmiştir. Bu inceleme, belirtilen eserdeki, farklı ülkelerdeki işletme grubu örgütsel formlarının benzerlik ve farklılıklarına bütünsel bir şekilde bakmaktadır. İnceleme beş ana kriter açısından yapılmıştır. Bunlar; (1) sahiplik ve yönetim deseni, (2) endüstriyel (iş) çeşitlendirme ve uluslararasılaşma stratejisi, (3) hakim örgüt yapısı, (4) iktisadi önem ve (5) performans şeklindedir. Belirtilen beş kriter kapsamında hangi ülkelerdeki işletme gruplarının Türkiye’deki işletme gruplarına daha çok benzediği de ortaya konulmuştur.