Determinanty wyboru źródeł finansowania inwestycji przez jednostki samorządu terytorialnego – przykład Miasta Zamość - Bogusław Klimczuk (Barometr Regionalny)
Realizacja projektów inwestycyjnych przez jednostki samorządu terytorialnego (jst) wymaga wyboru źródeł ich finansowania, do których należą między innymi: dochody budżetowe oraz nadwyżki budżetowe z lat ubiegłych, środki funduszy celowych, środki funduszy pomocowych z zagranicy, kredyty, pożyczki, leasing, środki z emisji obligacji komunalnych oraz udziały mieszkańców i podmiotów prywatnych w realizacji inwestycji publicznej. Do najistotniejszych czynników wewnętrznych, które wpływają na wybór źródła i sposobu finansowania działań inwestycyjnych jst, zalicza się: 1) wielkość jst, mierzona jej obszarem i liczbą mieszkańców, 2) położenie i zagospodarowanie przestrzenne, 3) potencjał gospodarczy (np. liczba podmiotów gospodarczych), 4) kondycja finansowa, ocena ratingowa, audytowa danego podmiotu, 5) zajmowana pozycja strategiczna, 6) stopień innowacyjności i proinwestycyjne zachowania, 7) styl, metody i techniki zarządzania, 8) umiejętności pracowników i kompetencje kadry zarządzającej, 9) kultura organizacyjna, 10) doświadczenia we współpracy z instytucjami finansowymi, otoczeniem biznesowym, organizacjami pozarządowymi oraz społeczeństwem lokalnym. Miasto Zamość od roku 2004 do chwili obecnej zrealizowało oraz realizuje inwestycje ze wsparciem zewnętrznym na łączną kwotę: 391,8 mln zł z czego 268,9 mln zł pochodzi ze środków zewnętrznych Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego (tzw. mechanizmu norweskiego) oraz budżetu państwa. Optymalizacja zadłużenia, zastosowanie innowacyjnych źródeł finansowania wkładu własnego pozwalają utrzymać miastu Zamość potencjalne możliwości pozyskiwania kolejnych projektów. Jest ono także dobrym przykładem dywersyfikacji źródeł finansowania inwestycji w JST.