Türklerde Animist Düşüncenin Yansımaları: Kürek Kemiği ve Aşık Kemiği Falı - Recep Yaşa (Skad)
Falcılık Şamanizm’in başlıca unsurlarından biridir. Benzer temaları ele alankürek kemiği ve aşık kemiği falı ise manevi gerçekleri dışa vurma ya da onlarlateması kolaylaştırmaya yarayan bir tekniktir. Türkler, bu iki tekniğe bakarakgelecekle ilgili hadiseleri öngörmeye çalışırlardı. Hatta gelecek olaylardanyoksun kalmamak için küçük bir çanta içerisinde kürek kemiği ve aşıkkemiğini daima yanlarında bulundururlardı. Bu iki tekniğin izlerine Türktoplumunun yurt edindiği çeşitli coğrafyalarda her devirde rastlanmıştır. Buolgu da tarihi kaynaklardan elde edilen veriler ışığında değerlendirilmiştir.