Türkiye’deki İlköğretim Okullarında Bilgisayar Eğitimi: Kuram ve Uygulamadaki Farklılıklar* - Halise ŞEREFOĞLU HENKOĞLU; Soner YILDIRIM (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
. Bu çalışmanın amacı; Türkiye’deki ilköğretim okullarında görev yapan bilgisayar öğretmenlerinin 2006 yılında yenilenen ilköğretim bilgisayar dersi müfredatına karşı olan tutumlarını değerlendirmek ve bilgisayar dersinin yenilenen müfredatının ilköğretim okullarında nasıl uygulandığını göstermektir. Bu çalışmadaki öncelikli amaç; yenilenen ilköğretim bilgisayar dersi müfredatının bilgisayar öğretmenlerinin mesleki rolleri ve motivasyonları ile öğrencilerin derse karşı tutumları ve başarıları üzerinde olan etkilerini göstermek, yenilenen müfredata karşı öğretmen ve öğrenci tutumlarını araştırmak ve bilgisayar eğitimindeki temel faktörleri açıklayarak yenilen müfredat kapsamında ilköğretim okullarındaki bilgisayar dersinin uygulanışının mevcut durumunu açıklamaktır. Araştırmanın sonuçları, yenilenen ilköğretim bilgisayar dersi müfredatının, bilgisayar dersinin ilköğretim okullarındaki uygulanışında birçok problemi beraberinde getirdiğini göstermektedir. Bilgisayar eğitimi sırasında karşılaşılan en önemli problemlerin temel kaynağı bilgisayar dersinin seçmeli bir ders olması ve bu ders için ayrılan kısıtlı süredir. Bu durum göz önüne alındığında; Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni bir öğretim programı geliştirerek bilgisayar eğitimini daha verimli yapma çabalarına ulaşıp ulaşmadığı açık değildir.