Environmental issues of the corporate social responsibility - Misztal Agnieszka; Jasiulewicz-Kaczmarek Małgorzata (Management)
Artykuł podejmuje temat środowiskowej odpowiedzialności przedsiębiorstw. Podjęcie tego tematu badawczego wynika z coraz większej świadomości przedsiębiorców w tym obszarze i wiąże się z popularnością udowadniania odpowiedzialności społecznej przed grupą interesariuszy. W artykule omówiono dotychczasowe dokonania literaturowe odnoszące się do zarządzania środowiskowego jako jednego z obszarów społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw. Zaprezentowano również aktualne imperatywy tego aspektu, które stały się przedmiotem badań praktycznych w poszukiwaniu skutecznych form ich spełniania. W drugiej części artykułu przedstawiono przykłady praktyczne rozwiązań odnoszących się do pogrupowanych wymagań środowiskowych.