MEKAN ÜRETİM ENDÜSTRİSİNİN GÜVENLİĞİ PAZARLAYAN RANT STRATEJİLERİ - Aydın Aktay (Akademik İncelemeler Dergisi)
Bu çalışma, mekan üretimi ve onlarınpazarlanması sürecinde etkin olan kapitalist mekan üreticilerinin, mekanı birmeta olarak pazarlara sokarlarken kullandıkları dili ve stratejileri incelemeyiamaçlamaktadır. Bu noktada, kentsel mekan üreticilerinin, mekanlarını pazarlarkenkullandıkları reklam stratejilerinin ne olduğu, şehir merkezlerinde yaşananistikrarsızlıkları ve sorunları, şehir dışındaki güvenlikli siteleri pazarlamakiçin nasıl etkili bir fırsata ya da araca dönüştürdükleri gösterilmeyeçalışılmaktadır. Bu süreçler sonunda, şehir merkezlerinin, eski çöküntüalanlarından kent yoksullarının çıkarılması ve yenilenen eski çöküntüalanlarına yapılan kentsel yenilenme sonunda kent seçkinlerinin dahil edildiğigentrification (seçkinleştirme-soylulaştırma) süreçleri de gösterilmektedir. Buçalışma, birbirleriyle ilişkili pek çok değişkeni ele alırken odak noktasıolarak mekan rantiyecilerinin dil ve stratejilerine yoğunlaşmaktadır.