(untitled) - Yılmaz Göbenez (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Büyüme oranının tahmini ekonomi yönetimi, üretim yönetimi ve bütçe planlama için çok önemlidir. Bu amaçla hem zaman serileri hem de Yapay Zeka Teknikleri kullanılabilir. Bu teknikleri her ikisini de kullanarak böyle bir çalışma bu makale de yapılmıştır. Zaman serisi verisi ile yıllık büyüme oranıöğrenilebilir ve böylece değişkenlerin geçmişdeğerleri gelecek değerleri tahmin etmekte kullanılabilir. Bu makalede, yıllık büyüme oranı, bir otoregresiv model AR ve bir Yapay Sinir Ağları ANN modeli yardımıyla ANN simülatörü kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Gelecek yıllarda büyüme oranları, ANN simülatörü ve zaman serisi analizi yardımıyla yukarıda bahsedilen parametrelere bağlıolarak tahmin edilmiştir. Sonra sonuçlar karşılaştırılmıştır. Sonuçlar göstermiştir ki ANN model yardımıyla elde edilen tahmin hatasıAR modeli ile elde edilenden daha küçüktür.