Harran Ovası Koşullarında Farklı Sulama ve Sıra Aralı klarında Yağmurlama-Damla Sulama Yöntemleriyle Sulanan Soya Fasulyesinin Su Verim ilişkisinin Saptanması - Erkan Boydak; Sinan Gerçek; Mehmet Şımşek; Halil Kırnak (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışma; Yağmurlama ve damla sulama yöntemlerinin, soya fasulyesinde dört farkl ı sulama aral ığı nda 3, 6, 9 ve 12 gün ve dört farkl ı s ı ra aral ığı 50x30, 70x30, 80x40 ve 70 cm mesafesinde verim su ili şkisini belirlemek amac ı yla yap ı lmışt ı r. Araşt ı rma 1998-1999 y ı lları aras ı nda HR. Ü. Ziraat Fakültesi deneme alanlar ı nda yürütülmüştür. Araşt ı ma sonunda; yağmurlama sulama yönteminde, birinci y ı l 575 mm-1295 mm aras ı nda ikinci y ı l 601mm1369 mm aras ı nda sulama suyu uygulanm ış , benzer sulama suyu miktar ı damla sulama için kullan ı lm ışt ı r. Toplam su kullan ı m rand ı man ı TWUE ve sulama suyu kullan ı m rand ı man ı IWUE s ı k sulama aral ığı nda 3 günde bir sulamada düşük, uzun sulama aral ığı nda 12 günde bir sulamada yüksek saptanm ışt ı r. En düşük TWUE değ eri 1,98 ve en düşük IWUE değeri 2,10 kg/ha/mm ya ğmurlama sulamada 3 günde bir sulamada , en yüksek TWUE de ğeri 5,30 ve en yüksek IWUE değeri 6,44 kg/ha/mm ya ğmurlama sulamada 12 günde bir sulamada hesaplanm ışt ı r. Yağmurlama ve damla sulama uygulamalar ı n ı n istatistiki anlamda önemsiz oldu ğ u belirlenmiştir. Dört farkl ı sulama aralığı ve dört farkl ı sı ra aral ığı LSD testi sonucuna göre uygulamalar aras ı farkl ı l ı klara göre çok önemli P