Духовенство УГКЦ Північно-Західної Гуцульщини у 1836-1935 рр. - Volodymyr Klapchuk; Oksana Tymofii (Cхід)
У статті вперше встановлено хронологію діяльності парохів Української греко-католицької церкви в північно-західній частині Гуцульщини (у межах сучасної Івано-Франківської області). На цій території діяло дев'ять парафій, що об'єднували близько 20 церков у 17 населених пунктах. Відомості про духовенство північно-західної частини Гуцульщини взяті з шематизмів, фондів Центрального державного історичного архіву України (Львів), приватного архіву родини Клапчуків у Делятині. Перші відомості про священиків відомі з середини XVII ст. Установлено, що впродовж століття в північно-західній частині Гуцульщини парохами було 74 священики (7-9 у кожному селі). Середній час праці на парафії у Білих Ославах, Красні, Ланчині, Саджавці та Яблуниці складав 11,1 року, у Заріччі - 12,5, а в Делятині, Дорі та Микуличині - 14,3 року. Понад 40 років парохами служили троє священиків, 30-40 років - шестеро. Троє священиків служили парохами у двох парафіях.