Правові проблеми забезпечення охорони земель в умовах воєнного стану - T. V. Yermolayeva; K. A. Lytvynova (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Стаття присвячена аналізу правових проблем забезпечення екологічної безпеки в умовах воєнного стану в контексті охорони земель та відтворення родючості ґрунтів. Воєнний стан суттєво змінює правовий режим використання природних ресурсів, зокрема земель. Забезпечення екологічної безпеки в умовах воєнного часу потребує адаптації правових, економічних та організаційних механізмів до нових реалій. У статті окреслено вплив воєнного стану на правове регулювання земельних відносин, а саме, проблеми, що виникають у сфері охорони земель та запропоновано шляхи їх вирішення. Зокрема, звертається увага на необхідність гнучкості екологічного та земельного законодавства, адаптації нормативних актів до умов воєнного часу, а також розробки нових механізмів для ефективного управління земельними ресурсами. Проаналізовано положення чинного законодавства у сфері використання та охорони земель в умовах правового режиму воєнного стану, а також піддано аналізу низку правових проблем забезпечення екологічної безпеки в умовах воєнного стану. Розглянуто особливості нормативно-правового регулювання, що впливають на управління земельними ресурсами в умовах збройного конфлікту. Визначено основні законодавчі акти, які регламентують використання земель, оцінено їх ефективність та виявлено прогалини, що ускладнюють захист земельних ресурсів. Особливу увагу приділено проблемам правового забезпечення відновлення земель та фінансування програм їхньої реабілітації. У статті звертається увага як на негативні наслідки воєнних дій, так і на заходи, реалізація яких сприятиме відновленню земельного фонду України. Запропоновано шляхи вдосконалення законодавчої бази, зокрема створення комплексної державної стратегії управління земельними ресурсами, адаптованої до умов кризових ситуацій. Запропоновано інноваційні підходи до вирішення цих проблем, зокрема впровадження економічних стимулів для раціонального землекористування, а також розробка комплексної стратегії охорони земель. Результати дослідження спрямовані на вдосконалення управління земельними ресурсами для забезпечення екологічної безпеки та сталого розвитку країни в умовах екологічної кризи, спричиненої повномасштабним вторгненням.