Reprezentacija in konflikti: Premene polonistike na prelomu 20. in 21. stoletja - Przemysław Czapliński (Jezik in Slovstvo)
Članek obravnava premene polonistike v zadnjih tridesetih letih. Dogajale so se kot posledica trojnega odpiranja: a) k neliterarnim medijem (film, televizija, radio, internet); b) k obtoku nižjih žanrov kulture (popularna kultura); c) k manjšinskim kulturam znotraj poljske kulture (z etničnega vidika: židovska, litovska, ukrajinska, beloruska, romska, češka, slovaška, nemška kultura; z razrednega vidika: delavska in podeželska kultura; z vidika družbenega spola in queer – kulture spolnih in seksualnih manjšin). Razširitev raziskovalnega območja in poučevanja daje polonistiki večjo avtonomnost (lahko se loteva problematike s področja medijskih ved, zgodovine političnih sistemov, ekonomije, sociologije, medicine itd.), hkrati pa polonistiko sooča z mnogimi starimi in novimi nasprotji (razrednimi, etničnimi, spolnimi). Sprememba pristopa h konfliktom temelji na vključevanju teh v raziskovanje in poučevanje ter njihovi pretvorbi v ključne izzive discipline.