Sultani Çekirdeksiz ve Perlette Üzüm Çeşitlerinde Büyümeyi Düzenleyici Madde Uygulamalarının Çekirdek İzi Gelişimine Etkisi - Dilek Değırmencı; Birhan Marasalı (Journal of Agricultural Sciences)
Bu araşt ı rmada stenospermokarpik Sultani Çekirdeksiz ve Perlette üzüm çe şitlerinde BAP benzylaminopurine ve CCC cycocel 'in çekirdek izi geli şimi ve çimlenmesini uyarmadaki etkileri ara şt ı r ı lm ışt ı r. Sultani Çekirdeksiz çeşidinde çiçeklenme öncesi 500 ppm dozundaki BAP ve CCC uygulamalar ı ile çiçeklenme sonu 500 ppm CCC uygulamalar ı n ı n çekirdek izi gelişimini artt ı rd ığı belirlenmi ştir. Sultani Çekirdeksiz'e göre daha iri rudimenter çekirdeklere sahip olan Perlette çeş idinde ise, tam çiçeklenmede 500 ppm BAP ile, çiçeklenme öncesi 1000 ppm CCC uygulamalar ı çekirdek izi geli şimini artt ı rm ışt ı r. Uyar ı lm ış ve batan çekirdeklerin in vitro çimlendirilmesinde tam bir başar ı sağ lanamam ışt ı r. Bununla birlikte, Perlette'de çiçeklenme sonu 500 ppm BAP ve CCC ile 1000 ppm CCC uygulamalar ı nda s ı ras ı yla, %68.2, %55.2, %40.0 oranlar ı nda kökçük oluş umu gerçekleş miştir. Ancak, kotiledon ç ı kışı na ilişkin bir gelişme olmamışt ı r.