Priorytety inwestycyjne w działalności innowacyjnej - Jerzy Baruk (Studia i Materiały)
Artykuł poświęcony jest podstawowemu czynnikowi rozwoju przedsiębiorstwa, jakim są innowacje widziane oczyma kadry kierowniczej. Wysoka ranga innowacji w rozwoju współczesnych podmiotów gospodarczych wymaga racjonalnego zarządzania nimi. Badanie postaw kadry kierowniczej wobec innowacji staje się potrzebą chwili, szczególnie, że inicjatywy w tym zakresie wydają się dość skromne. Chlubnym wyjątkiem są badania prowadzone w przedsiębiorstwach funkcjonujący w państwach członkowskich Unii Europejskiej na użytek Komisji Europejskiej. Jednym z celów tych badań było ujawnienie opinii najwyższego kierownictwa o udziale inwestycji przeznaczonych na innowacje produktowe, procesowe lub organizacyjne w dwuletnim okresie. Kształtowanie się tych udziałów w Unii Europejskiej, w poszczególnych państwach członkowskich oraz w przedsiębiorstwach rozpatrywanych zależnie od ich przynależności sektorowej, wielkości, okresu funkcjonowania na rynku i udziału eksportu w obrotach ogółem, stanowi empiryczną treść niniejszej publikacji.