Optymalizacja obciążeń podatkowych mikroprzedsiębiorstw. Studium czterech przypadków - Weronika Kozerewicz (Przegląd Prawno-Ekonomiczny)
Celem artykułu jest ocena sposobów optymalizacji podatkowej mikroprzedsiębiorstw przy zastosowaniu strategii wyboru formy opodatkowania. Badania zostały przeprowadzone za pomocą studium przypadku, analizy porównawczej oraz z zastosowaniem metody dedukcyjnej. Dane zebrano za pomocą wywiadu bezpośredniego przeprowadzonego z osobami prowadzącymi działalność gospodarczą oraz za pomocą analizy dokumentów finansowych. Dobór próby badawczej i zakresu czasowego był celowy. W pierwszej części artykułu dokonano przeglądu literatury oraz dotychczasowych badań dotyczących wyboru formy opodatkowania w mikroprzedsiębiorstwach. Następnie przedstawiono istotę optymalizacji podatkowej wraz z przykładami jej realizacji. W kolejnej części scharakteryzowano obowiązujące w Polsce formy opodatkowania dochodu osób fizycznych. Po przedstawieniu koncepcji, doboru próby badawczej i metodyki badania, zaprezentowano wyniki wraz z wnioskami. Na podstawie badań wywnioskowano, że badane mikroprzedsiębiorstwa stosowały wybór formy opodatkowania jako strategię optymalizacji podatkowej. Analiza porównawcza wykazała, że głównym czynnikiem determinującym wybór formy opodatkowania jest wysokość przychodu i kosztów uzyskania przychodu, a także możliwość skorzystania z ulg od dochodu i podatku, z preferencyjnego sposobu rozliczania podatku.