WILLIAM GODWIN FELSEFESİNDE ADALET - Zafer Yılmaz (Felsefe Dünyası)
Çalışmada felsefi anarşizmin en tutarlı savunucusu olarak kabul edilen William Godwin'in adalet algısı ele alındı. Godwin, otoritenin uygulamaları ile ilgili bir kavram olan hukuktan izole edilmiş adaleti değerlendirmiş ve değere dayalı bir tür adalet algısı geliştirmiştir. Adaletin ne olduğunu ve nasıl elde edilebileceğini belirlerken özgürlük ve eşitlik fikirlerinin merkezine koyduğu temel kavramlardı. Bu bakımdan özgürlüğü her zaman insan varoluşunun en temel ilkesi olarak görmüş ve özgürlüğün gerçekleşmesinin adaletin elde edilmesine, adaletin elde edilmesinin ise toplumda var olan tüm ayrıcalıkların yok edilmesine dayandığını düşünmüştür.