"كاریگەرییا گرێیا "دیانا" یا دەروونی ل سەر ئافرەتێ: تێكستێ ڕۆمانا "ئەسمەرا پەرپووك" یا كاروان خانكی وەك نموونە" - Nihaya Salih Ezzuddin (Zanco Journal of Humanity Sciences)
گڕێیا دەروونی ب گشتی و گرێیا (دیانا) ب تایبەتی ژ بابەتێن ھەستیارن و كارتێكرنێ ل سەر بێڤاژوویا ژیانا تاكەكەسان د جڤاكان دا دكەت. ئەڤجا ئەڤ ڤەكۆلینە ل سەر گرێیا (دیانا) یا دەروونی یە ل دەف ئافرەتێ د ڕۆمانا (ئەسمەرا پەپووك) دا. ژبەركو ئەڤی بابەتی د ئەڤێ ڕۆمانێ دا، جھەكێ مەزن ڤەگرتییە و مژارەكا بەرچاڤە. ڕۆماننڤیس (كاروان خانكی) شیایە ب ئاوایەكێ دەروونی و ب ڕەنگەكێ نەڕاستەوخۆ باسێ رویدان و ڕەوشا ئافرەتا كورد و شاش تێگەھشتنا وێ بۆ ڕەگەزێ وێ (وەك مێ) د خێزان و كۆمەڵگەھا وێ دا بكەت. ئانكو نەبوونا ئەندامێ نێرینەیە ل دەڤ ئافرەتێ، ب ڕێكا وێنەكرنا ھەلویست و ڕەفتاران ب ڕەنگەكێ نخاڤتی، نڤێسەری بۆ وەرگری ئاشكراكری یە. ئەڤێ چەندێ ژی كارتێكرنەكا نەرێنی و شاش ل ھۆش و نەستێ ئافرەتا كورد كری یە، ئەڤەژی ژ ئەنجامێ نەبوونا چاڤدێریا ساخلەم بۆ ڕەگەزێ (مێ) د كۆمەڵگەھا كوردی دا. ل گەل ھندێ ژی شێوازێ پیادەكرنا سەرەدەریا باب و برا بۆ كچ و ئافرەتێ د چوارچوڤێ توندوتیژیێ دا، بوویە سەدەمێ دروستبوونا ئەڤان جۆرە گرێیێن دەروونی و د ھندرێ وێ دا گەشەكری یە. گرێمان ل ڤێرێ ئەوە، چونكە ئافرەت ڕەفتارێن توندوتیژیێ ژ لایێ باب و برا و ھەڤژینێ خۆڤە دبینیت و گرفتان د ژیانا وێ دا پەیدادكەن، دبنە ئەگەرێ دروستبوونا گرێیا (دیانا)یێ یا دەروونی ل دەڤ وێ. د ئەڤێ ڤەكۆلینێ دا دێ ھەولدەین بسەلمینین كو ڕۆماننڤیس (كاروان خانكی) ئەڤ چەندە د تێكستێ خۆدا ئەنجامدایە. لەوڕا ئەڤ ڤەكۆلینە ھەوڵدانە بۆ روھنكرنا جۆرێ كاریگەریا گرێیا دەروونی كا كەنگی و چەوان ل دەڤ ڕەگەزێ مێ (ئافرەت)ێ گەشەدكەت؟ ھەروەسا خۆیا دكەت كا نڤیسەری ب چ ئاوا ئەڤ ئاریشە یا دەروەونی پێشكێشكری یە. ژ شرۆڤەكرنێن تێكستی خۆیادبیت ڕۆماننڤیسی داكۆكی ل چەوانیا سەرەدەرییا ئافرەتی ل گەل رەگەزێ خۆ وەكو (مێ) یەك كری یە، ھەرچەندە ڕۆماننڤیسی د شێوەیێ دركەیێ و ھەڤپەیڤینا نەڕاستەوخۆدا بەرجەستەكری یە.