İletişim Çalışmaları ve Psikoloji Birlikteliğinin Önemi: COVID-19 Pandemisi Bağlamında Disiplinler Arası Bir Analiz - Fehime Elem Yıldırım (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Deneyimlediğimiz sosyal ve fiziksel koşulların analizi ile bu koşulların etkilerinin değerlendirilmesindehem iletişim çalışmalarının hem de psikoloji disiplininin önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu iki disiplininetkileşimi iletişim teknolojisinin ilerlemesi ve kullanımının yaygınlaşması ile birlikte daha da gelişimgöstermiş, çok boyutlu bir araştırma geleneğini inşa etmiştir. Böyle bir disiplinler arası yaklaşımınbilimsel çalışmalara sağladığı önemli katkılar bulunmaktadır. Bu çalışma, iletişim çalışmaları ve psikolojibirlikteliğinin önemini, bu disiplinler arası yaklaşımın pandeminin öne çıkardığı sorunların olasıçözümündeki rolünü ortaya koyarak vurgulamayı amaçlamaktadır. Bu amaçla pandemi sürecinin öneçıkardığı sorunlarla ilgili literatür taranarak bu iki disiplinin birlikteliğine ihtiyaç duyan araştırma alanlarıve gelecek çalışmalar için yeni araştırma soruları belirlenmiş ve analiz edilmiştir. Çalışmada bu disiplinlerarası yaklaşımın a) dünyanın karşı karşıya kaldığı çevre sorunlarının çözümünü, b) pandemi sürecinininsan psikolojisine etkilerini, c) pandemi sürecinin çevrimiçi mahremiyet ihlali ve gözetim pratiklerineetkisini, d) pandemide sağlıkla ilgili olumlu davranışların geliştirilmesi ile ilgili yaşanan zorlukları elealırken sağlayacağı önemli bilimsel katkılar olabileceği ortaya konmuştur. Formüle edilen araştırmasorularının gelecek çalışmalara yol göstermesi ve pandemi sürecine olduğu kadar pandemi sonrası sürecede katkıda bulunması umulmaktadır.