Універсальна дослідницька установка для обтиску трубчастих заготовок - В'ячеслав Тітов; Сергій Гожій; Віталій Мироненко (Mechanics and Advanced Technologies)
Дослідження проводились на кафедрі технології виробництва літальних апаратів Науково-навчального механіко-машинобудівного інституту Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». На підставі виконання наукової тематики щодо обтиснення трубчатої порожнинної заготовки з формуванням внутрішньої порожнини були досліджені найбільш перспективні схеми такої технологічної обробки та визначені технологічні і конструктивні елементи процесів і обладнання. До уваги брались такі показники як якість (відповідність виробу вимогам використання) і його собівартість, продуктивність процесу, техніко-економічні характеристики та універсальність устаткування. Для експериментального підтвердження вибраного напряму реалізації в першу чергу було спроектоване експериментальне устаткування та проведене моделювання техпроцесу за кожною з запропонованих схем.