La Casa de correcció de Barcelona sota la direcció de J. M. Canalejas (1858-1863) - Olga Martínez i Álvarez (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació)
L'article se centra en la descripció del funcionament intern i el mètode de reeducació utilitzat a la casa de correcció de Barcelona durant els anys 1858-1863, període en el qual la institució fou guiada de la mà de José María Canalejas, un militar que va saber posar la institució a l'alçada dels millors establiments correccionals d'Europa. Prèviament a la descripció d'aquest període, s'al·ludeix a la problemàtica de la delinqüència infantil i juvenil durant la primera meitat del XIX marc que serveix per entendre el perquè de la creació de les cases de correcció en aquell moment històric i es perfila l'evolució de la casa de correcció barcelonesa fins al nomenament de Canalejas com a director d'aquesta.