Ochrona klimatu jako obowiązek etyczny. Kwestia klimatyczna w encyklice Laudato si’ - Zbigniew M. Karaczun (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Powstrzymanie antropogennej zmiany klimatu należy do najważniejszych wyzwań, przed jakimi stoi współczesne pokolenie. Zagadnienie to jest jednym z tematów poruszonych w encyklice papieża Franciszka Laudato si’. Przyjmując za wiarygodne wyniki badań naukowych, wskazujących, że to człowiek odpowiada za obserwowane zmiany, papież wskazuje na przyczyny niszczenia przez człowieka klimatu, omawia, jak niebezpieczne mogą być ich skutki i wzywa do większej aktywności w ochronie klimatu. Analizowany dokument nie przedstawia jednak rozwiązań technicznych. Tym, co odróżnia encyklikę Laudato si’ od innych dokumentów dotyczących ochrony środowiska, jest nacisk, jaki papież kładzie na kwestie etyczne i moralne. Jednoznacznie wskazuje, że główną przyczyną obecnego kryzysu klimatycznego jest chciwość i egoizm. Dlatego w ocenie Autora niezbędne są przede wszystkim zmiany postaw ludzkich, solidarność ze słabszymi i wzrost odpowiedzialności za los przyszłych pokoleń. Celem artykułu jest analiza podejścia papieża do potrzeby ochrony klimatu oraz omówienie trzech głównych wyzwań, jakie papież wskazuje w tym zakresie: potrzeby zaufania nauce, wezwania do solidarności i apelu o aktywniejsze działania – o odwagę i większą odpowiedzialność w procesie podejmowania decyzji.