Türk Yargıtay Kararları Işığında Metaverse’te Özel Boşanma Sebepleri - Merve Özaydın; Doğa Ekrem Doğancı (Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi/Sakarya Hukuk Dergisi)
Günümüzde dünya çapında gelişmelerine devam eden Metaverse, analog hayatın yansıması olarak tasarlanmış olup Türkiye’de de çok çeşitli beşerî ve hukuki ilişkileri etkilemeye başlamıştır. Bu incelemede Türk Medeni Kanunu’nun 161-165. maddeleri arasında düzenlenen özel boşanma sebepleri, sanal teknolojiler arasında en kapsamlı teknolojilerden biri olan Metaverse bağlamında değerlendirilecektir. Analog hayat ile benzerliklere sahip olsa dahi Metaverse’teki sanal olma durumundan kaynaklanan önemli birtakım farklılıklar bulunmaktadır. Ancak Türk Hukuku’nda ne genel olarak aile hukuku ilişkilerine ne de boşanma konusuna ilişkin özel bir düzenleme mevcut değildir. Bu anlamda incelenen olguların boşanma sebebi olup olmayacağı ve boşanma sebebi ise hangi tür boşanma sebebi içinde değerlendirilebileceği güncel ve kritik sorular olup bunların cevabı incelemenin ana konusunu oluşturacaktır. Bu bağlamda öncelikle ayrı başlıklarda genel olarak Metaverse teknik yönden incelenecek ve özel boşanma sebepleri genel olarak ele alınacaktır. Devamında ilgili özel boşanma sebeplerine ilişkin Metaverse özelinde değerlendirmeler aktarılacaktır. Çalışma genelinde analog hayattaki özel boşanma sebeplerine ilişkin Yargıtay Kararları ile karşılaştırmalar da yapılacaktır. İncelemede Metaverse’e özel durumlardan bahsedilebilecek olmakla birlikte ortak konularda yapılacak değerlendirmeler diğer sanal ortam sosyal medya uygulamalarına da uygulanabilir niteliktedir.