Otwarcie Norweskiego Centrum Badań nad Zagładą w Oslo - Ewa Mork (Zagłada Żydów)
23 sierpnia 2006 roku w Oslo, w rezydencji wojennej ówczesnego premiera Vidkuna Quislinga (1887–1945) otwarty został kolejny w Europie nowy ośrodek badań nad Holokaustem.