Dental Korku ve Anksiyetenin Ağız Sağlığı Etki Profiline Etkisi - Ali Can Bulut; Almira Ada Diken Türksayar (Selcuk Dental Journal)
Dental anksiyete, hem hastanın tedaviden kaçınmasına neden olması, hem de mevcut tedavi sürecini olumsuz etkilediğinden dental tedavi sürecini hekim ve hasta açısından oldukça zorlaştırmaktadır. Bu çalışmada hastaların yaşı, eğitim düzeyi, cinsiyeti ve hastalarda dental anksiyete varlığının OHIP-14 ile ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışma Kırıkkale Üniversitesi ve Biruni Üniversitesi’ne tedavi görmek amacıyla başvuran 500 gönüllü ile gerçekleştirildi. Gönüllülere rutin planlanmış olan tedavi öncesi ve sonrasında MDAS, DKS ve OHIP-14 anketlerindeki sorular yöneltildi. Alınan cevaplarla edinilen veriler bir istatistiksel yazılım programı aracılığıyla analiz edildi. İstatistiksel analizlere göre yaş, cinsiyet ve eğitim durumunun dental anksiyete ve dental korku skalasi ile OHIP-14 arasinda pozitif ilişki olduğu sonucuna varıldı.