Teknoloji Entegrasyonu ile Yükseköğretimde Yüz Yüze ve Karma Öğretim Uygulamalarının Zenginleştirilmesi: Çiçekdağı MYO Örneği - Hatice Çilsalar Sagnak; Mustafa Aslanderen (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Yükseköğretimde eğitimcilerin eğitiminde özellikle teknolojinin etkili entegrasyonun incelenmesi gerekli görülen bir durumdur. Bu sebeple çalışmada, yükseköğretim kurumlarında yüz yüze ve karma öğretim uygulamalarının etkili teknoloji entegrasyonu ile zenginleştirilmesi uygulamalarını incelemek amaçlanmıştır. Ayrıca Kahoot öğretim teknolojisinin Ahi Yeterliliğe Dayalı Eğitim Projesi (AYDEP) öğrenme yönetim sistemine ve yükseköğretim öğrenme-öğretme süreçlerine etkili entegrasyonunun sağlanması için öğretim elemanlarının profesyonel gelişimlerini desteklemek için bir hizmetiçi eğitim programı tasarlamak, uygulamak ve değerlendirmektir. Araştırma, nitel araştırma kapsamında görüşme tekniği ile veri toplanan bir durum çalışmasıdır. İlk aşamada Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Çiçekdağı MYO Çocuk Gelişimi Bölümü öğretim elemanlarının ve öğrencilerinin görüşlerine başvurularak AYDEP’in bir öğrenme yönetimi sistemi olarak kullanımına yönelik beklentilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Öğretim elemanlarının ve öğrencilerin teknoloji entegrasyonu ihtiyaçlarının analizleri sonucunda hazırlanan eğitim programının yürütülmesi hizmet içi eğitim programı ve sonrasındaki katılımcıların kendi sınıflarında yaptıkları teknoloji entegrasyonu uygulamalarını olumlu ve yerinde buldukları görülmüştür. Bununla birlikte öğrencilerin de büyük çoğunluğunun görüşleri öğretim elemanlarının görüşleri ile örtüşmektedir. Araştırma sonuçlarında teknoloji aracılığıyla öğretim süreçlerinin zenginleştirilmesinin, Çiçekdağı MYO Çocuk Gelişimi Bölümündeki öğrencilerin öğrenmelerinde etkili olduğu, öğrenme süreçlerini kolaylaştırdığı, öğrencileri süreçte daha etkin kıldığı, öğretim sürecinin bir parçası olduğu düşüncelerinin uyandığı tespit edilmiştir. Ayrıca ulaşılan sonuçlar, eğitim ortamlarına teknolojiyi anlamlı bir şekilde entegre etme açısından tartışılmış ve alan yazına önerilerde bulunulmuştur.