Fiber Optik Fabry-Perot Akustik Sensörler için Yeni Bir Diyafram Malzemesi Olarak 2D GaSe Benzetimi - Ömer Galip Saraçoğlu; Timuçin Emre Tabaru; Şekip Esat Hayber; Umut Aydemir (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Algılanacak akustik/basınç sinyalinin şiddet ve frekans değerineduyarlı uçlar üretmek diyafram tasarımının doğru yapılmasıyla sağlanır.Kullanılan diyafram malzemesinin hem geometrik boyutları hem de yapısalözellikleri (yoğunluk, Young modülü, Poisson oranı gibi) sensör performansınıetkileyen unsurlardır. Bu durumdan ötürü literatürde farklı tipte diyaframmalzemeleri araştırılmaktadır. Bu çalışmada diyafram tabanlı fiber optikFabry-Perot (FP) akustik sensörlerde kilit rol oynayan diyafram performansı üzerinehesaplamalar verilmiştir. Hesaplamalarda diyafram olarak grafen benzeri ikiboyutlu (2D) Galyum Selenit (GaSe) kullanılmıştır. 2D malzemeler sınıfına ait GaSemalzemesi fiber optik FP akustik sensör uç tasarımında diyafram olarak ilk defahesaplanmış ve benzetim yoluyla sensör ucunun performansı teorik olarak eldeedilmiştir. Teorik hesaplamalar ve benzetimler neticesinde 2D GaSe malzemesifiber optik FP akustik sensör uç üretiminde diyafram olarak kullanılabileceğiöngörülmüştür. Oluşturulan uçların frekans cevapları ve akustik basıncaduyarlılığı teorik olarak hesaplanmış ve literatürde kullanılan diğergeleneksel malzemelerden elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılarakverilmiştir. Sensör görünürlüğü ve frekansı açısından GaSe malzemesinin kullanımalanına göre alternatifler sunduğu görülmüştür.