شبیه سازی و پهنه بندی گسترش آتش سوزی در اکوسیستم جنگلی به کمک مدل FARSITE (مطالعه موردی: جنگل های استان ایلام) - مطهره محمدپور; سولماز دشتی (جغرافیا و مخاطرات محیطی)
امروزه پدیده آتشسوزی در عرصههای جنگلی بهعنوان یکی از بلایای طبیعی بخش وسیعی از جنگلهای جهان را مورد تهدید قرار داده است. با توجه به اثرات مخرب آتشسوزی بر جنگل، انجام تحقیقاتی که با استفاده از روشهای کارآمد بتوانند گسترش آتشسوزی را پیشبینی کنند، بسیار ارزشمند است. بر همین مبنا شبیهسازی آتش با استفاده از مدل FARSITE در جنگلهای استان ایلام در سال 1395 به انجام رسید.  FARSITEمدل بررسی رفتار و گسترش آتش بهشمار میرود که از عوامل متعددی ازجمله شیب، جهت، ارتفاع، ماده سوختی و اطلاعات هواشناسی بهره میبرد. در این پژوهش نیز از  عوامل ذکر شده استفاده گردید. مدل ماده سوختنی بهعنوان یکی از ارکان اصلی در شبیهسازی با توجه به شرایط پوشش گیاهی منطقه تعیین گردید. تغییرات محلی سرعت و جهت باد که در نتیجه شرایط توپوگرافی منطقه حادث میشود، شبیه‌سازی و در FARSITE مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان می‌دهد در چهار منطقه که آتش‌سوزی رخ داده آتش رفتار مختلفی داشته است که آن هم به علت شرایط طبیعی متفاوت در این مناطق میباشد. پهنهبندی خطر آتشسوزی در استان ایلام نشان میدهد که 5/1 درصد از منطقه دارای ریسک بسیار زیاد میباشند، پس استفاده اجرایی از این مدل راهنمای مفیدی برای مدیریت آتشسوزی جنگل میباشد و براساس آن میتوان برنامه مدیریت بحران آتشسوزی در سه فاز عملیات مقدماتی یا اقدامات قبل وقوع (طرح پیشگیری)، اقدامات حین وقوع (طرح مقابله) و عملیات پس از وقوع (طرح بازیابی) تدوین شود.