Moć u ulozi strategije mira: Realpolitika i šatl diplomatija Henrija Kisindžera na Bliskom istoku ranih 1970-ih godina - Selma Delalić; Dželila Mekić (Međunarodni Problemi)
Kroz svoju šatl diplomatiju nakon Jomkipurskog rata, Henri Kisindžer, jedan od najuticajnijih i najkontroverznijih diplomata s kraja 20. i početka 21. stoljeća, odigrao je ključnu ulogu u oblikovanju geopolitičkog pejzaža Bliskog istoka. Ovaj članak istražuje višedimenzionalnu i slojevitu prirodu Kisindžerove strategije, utemeljene na geostrateškim konceptima Saula Bernarda Koena. Dok je Kisindžerova misija imala za cilj da okonča neprijateljstva između Izraela i njegovih arapskih suseda, ona je takođe nastojala da smanji rastući uticaj Sovjetskog Saveza u regionu, što je ključni aspekt koji se često zanemaruje u postojećim naučnim radovima. Istražujući geopolitiku nafte, moći i uticaja kroz prizmu Karterove doktrine, ovo istraživanje ilustrira na koji način je Kisindžerova realpolitika uticala ne samo na arapsko-izraelske mirovne pregovore, nego i u kojoj mjeri je izmijenila dinamiku Hladnog rata, preoblikujući, na taj način, tok istorije.