Адаптивне управління туристичною фірмою з використанням слабких сигналів - І. Г. Цмоць; О. Р. Турчин (Науковий вісник НЛТУ України)
Визначено вимоги до системи адаптивного управління туристичною фірмою з використанням слабких сигналів, основними з яких є: збирання та інтеграція різноманітних даних із різних джерел, робота у режимі реального часу, визначення основних груп сигналів впливу на діяльність туристичної фірми та їх оцінювання, обчислення та прогнозування інтегрального показника впливу на діяльність фірми, візуалізація результатів обчислення та прогнозування інтегральних показників впливу на діяльність фірми, виявлення слабких сигналів і їх класифікація, адаптація діяльності фірми до змін зовнішнього середовища шляхом своєчасного ухвалення ефективних управлінських рішень. Запропоновано класифікацію зібраної інформації виконувати за такими ознаками: джерелом походження, формою подання, характером сигналу, часовою актуальністю та типом впливу. Вибрано принципи розроблення системи адаптивного управління (САУ) туристичною фірмою з використанням слабких сигналів, основними з яких є: інтеграція даних і компонентів інформаційних технологій, системності, модульності, відкритості, сумісності, масштабованості та сезонності. Удосконалено метод адаптивного управління туристичною фірмою, який за рахунок системної класифікації та оцінювання впливів методом аналізу ієрархій, сезонного коригування діяльності та порівнянням порогової величини з різницею між обчисленим та прогнозованим значеннями інтегрального показника впливу на діяльність туристичної фірми забезпечує виявлення загроз на ранніх стадіях і збільшення часу на ухвалення та реалізацію відповідних управлінських рішень. Удосконалено метод адаптивного управління туристичною фірмою з використанням слабких сигналів, який за рахунок моніторингу навколишнього середовища, динамічного оновлення порогу виявлення слабких сигналів та їх інтерпретації забезпечує ефективне управління туристичною фірмою за умов зростання нестабільності зовнішнього середовища. Показано, що запропонований підхід забезпечує виявлення загроз на ранніх стадіях, підвищує точність і своєчасність управлінських рішень, а також сприяє зростанню гнучкості, стабільності та конкурентоспроможності туристичної фірми в динамічному ринковому середовищі. Запропоновано для підвищення точності прогнозування інтегрального показника впливу на діяльність туристичної фірми, виявлення та класифікації слабких сигналів використовувати штучні нейронні мережі.