Участь США в подоланні екологічних наслідків війни в Україні - O. V. Marchenko; I. V. Paterylo; D. S. Stavchenko (Аналітично-порівняльне правознавство)
Стаття присвячена аналізу екологічних наслідків війни в Україні, а також ролі міжнародної підтримки у процесах відновлення країни. Війна завдала значних руйнувань природним ресурсам, екосистемам, інфраструктурі та житловим об’єктам. Через бойові дії зруйновані моніторингові системи – це ускладнює визначити завдану екологічну шкоду. Обстріли та військові дії негативно вплинули на морські та наземні екосистеми, промисловість, транспортні шляхи, водопостачання та систему управління відходами, що створює довготривалі проблеми для здоров’я людей та природи. Оскільки точна оцінка екологічних збитків є складною, важливим інструментом для відновлення стало застосування національного законодавства, зокрема Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» та «Про оцінку впливу на довкілля», що регулюють відновлення екосистем і зниження екологічних ризиків. Міжнародна підтримка, зокрема від США, включає поставки екологічної техніки, програмного забезпечення та фахової допомоги.