Postupak određivanja energetske karakteristike zgrade prema ISO 52016-1 - Sandra Lj. Kovačević; Miloš J. Banjac (Energija, Ekonomija, Ekologija)
Sa idejom usklađivanja sa aktuelnom EU regulativom u vezi metodologije koja se koristi za energetsku sertifikaciju zgrada, a u cilju ostvarenja uštede energije u sektoru zgradarstva, predstavljena i analizirana je metodologija dinamičkog časovnog proračuna za određivanje energetskih potreba zgrade za grejanjem i hlađenjem. Predstavljena metoda zasnovana je na novom, trenutno važećem standardu SRPS EN ISO 52016-1. Za razliku od prethodne časovne tzv. metode tri čvora, utvrđene sad već povučenim standardom SRPS EN ISO 13790, ova metoda ne grupiše slojeve građevinskog omotača, već svaki sloj svakog elemenata građevinskog omotača tretira odvojeno. U skladu sa tim, nova metoda proračuna zasniva se na formiranju jednačina energetskih bilansa ne samo za unutrašnju i spoljašnju graničnu površinu, već i za svaki sloj građevinskog elementa, i njihovim spregnutim rešavanjem za granične uslove koji se menjaju na časovnom nivou. Zbog kompleksnosti ove metodologije, koja pored časovnih temperatura spoljašnjeg vazduha, časovnih vrednosti dozračenog Sunčevog zračenja, zračenja neba, ali i sopstvenog zračenja svih čvrstih površina, u obzir uzima i dinamičko ponašanje svih elemenata termičkog omotača zgrade (otpor provođenju toplote i akumulaciju toplote svakog sloja omotača), razvijen je poseban softver, čija je provera, kao i provera metodologije izvršena na primeru određivanja energetskih potreba model objekta za grajanjem i hlađenjem