De liberales misjon? - Notto R. Thelle (Teologisk Tidsskrift)
Karl Ludvig Reichelts pionerarbeid blant Kinas buddhister på 1920-tallet fikk ord på seg for å være «de liberales misjon». Det skyldtes dels den entusiastiske støtten fra liberale kretser, dels Reichelts avvisning av de konservatives parole om å unngå samarbeid med de liberale, noe som førte til brudd med Det Norske Misjonsselskap. Denne utviklingen gjorde at en annen side av Buddhistmisjonen er blitt underkommunisert, nemlig det faktum at arbeidet i stor grad ble båret frem av teologer og kirkeledere som ikke betraktet seg som liberale, men forente en konservativ teologi med intellektuell og kulturell åpenhet. Artikkelen analyserer disse konstellasjonene i detalj og viser hvordan Reichelts misjonsvisjon og personlige karisma appellerte på tvers av skillelinjene og på mange måter gjorde kirkestriden irrelevant. Ikke minst appellerte arbeidet til mange prester og lekfolk som følte seg hjemløse mellom de liberale og konservative ytterfløyene.