Evolució i reptes de l’Administració pública catalana: cap a una governança inclusiva - Luz Muñoz Márquez (Revista d'Estudis Autonòmics i Federals)
Aquest article examina l’evolució històrica i els reptes actuals de l’Administració pública catalana destacant la necessitat d’una modernització institucional i organitzativa per fer front als desafiaments futurs. A través de l’anàlisi de les polítiques implementades i les inèrcies institucionals, es posa de manifest l’impacte de la Gran Recessió en el model administratiu català, així com la urgència de regeneració davant dels problemes polítics recents. El text també explora l’avenç de la digitalització i l’ús de la intel·ligència artificial subratllant les oportunitats i els riscos associats a aquests processos tecnològics. A més, es discuteixen els reptes emergents, com l’augment de la immigració i la necessitat de polítiques inclusives i eficaces. Finalment, es proposen estratègies per a l’adaptació i l’evolució de l’administració pública, incloent-hi la formació contínua, la innovació en els processos administratius, la participació ciutadana, la col·laboració interadministrativa, l’equitat i la inclusió, així com la transparència i la rendició de comptes. Aquestes estratègies són essencials per assegurar que l’Administració pública catalana pugui continuar sent rellevant i eficaç en les pròximes dècades.