KALİTE MALİYETLERİ VE VERİ KALİTESİ - Fahri Kurşunel; Fatih Güzel (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Kalite maliyetleri toplam maliyetlerin her bir kalemi için doğrudan olmasa bile dolaylı bir şekilde etken bir başlıktır. Kalite maliyetlerinin öneminin çeşitli çalışma ve araştırmalarla ortaya konulmasının ardından birçok ticari kuruluş maliyetlerini azaltmak ve çeşitli açılardan rekabet üstünlüğü sağlamak için kalite maliyeti sistemi kurmuş ve/veya kalite programlarını izlemiştir. Ticari ve/veya hayır amaçlı organizasyonlarda uygulanan kalite maliyet programlarının başarıya ulaşması entegre bir çalışma düzeni ile mümkün olabilmektedir. Bütünleşik bir çalışma düzenine destek ise bilginin doğru, zamanında ve ilgili birimler arasında alış verişidir. Dolayısıyla kalite maliyet sistemlerinin etkin ve etkili çalışması için en önemli faktör kaliteli verinin üretilmesi ve kullanılmasıdır. Bilginin kalitesi, yatırım kararının alınmasından üretim, pazarlama, satış, dağıtım, garanti, tamir ve bakım ünitelerine kadar, ilgili bütün süreçleri etkilemektedir. Bu çalışmada kaliteli ve düşük kaliteli bilginin maliyetler üzerinde etkisi açıklanıp, düşük kaliteli bilginin sebep olabileceği maliyet kalemleri sınıflandırılacak ve bilgi kalitesini sağlamaya çalışırken ortaya çıkabilecek sorunlara değinilecektir.