Науково-методичний підхід до проведення заходів спеціальної обробки - С. І. Поплавець (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті розглянутий науково-методичний підхід до проведення заходів спеціальної обробки (СО) в умовах хімічного, біологічного, радіологічного, ядерного зараження. Метою статті є побудова науково-методичного підходу до проведення СО техніки з використанням методів теорії масового обслуговування. Використовуючи методи теорії масового обслуговування, проводиться моделювання процесу СО, а сам процес розглядається через математичну модель, де використовується система масового обслуговування. Основними параметрами системи масового обслуговування є: число каналів; інтенсивність потоку заявок (середня кількість заявок, що надходять в одиницю часу); продуктивність кожного каналу (середнє число заявок, що обслуговуються каналом в одиницю часу), а також обмеження (довжина черги, час перебування заявок у черзі та ін.). У вигляді заявок для проведення обслуговування поступає техніка, яка може бути заражена радіоактивними речовинами, отруйними речовинами та біологічними засобами (аерозолями). У якості каналів обслуговування використовуються однорідні та різнорідні канали обслуговування із застосуванням техніки підрозділів військ радіаційного, хімічного, біологічного захисту. Для математичного опису проведення процесів СО застосовується апарат марківських випадкових процесів.