KURUMSAL GÜVEN ALGISININ ÇALIŞAN ÖZGÜVENİ VE YENİLİKÇİLİK DAVRANIŞI ÜZERİNE ETKİLERİ: BİR YEREL YÖNETİM KURULUŞUNDA İNCELEME - Nuri Avcı (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, kurumsal güvenlik algısı ile çalışan özgüveni ve bireysel yenilikçilikdavranışı arasındaki ilişkiyi ve olguların birbirlerini açıklama yetkinliklerini incelemektir.Araştırmada veri toplama aracı olarak; demografik faktörler, İşyeri güvenlik Algısı Ölçeği,Çalışan Özgüven Ölçeği ve Yenilikçilik Ölçeğinden oluşan anket formu kullanılmıştır. İETTGenel Merkezinin 200 çalışanı üzerinde yürütülen bu çalışmada 188 anket dönüşü olmuştur.Bunlardan 25 adedi birden çok seçeneği işaretlediği için geçersiz sayılmıştır. Araştırmabulgularına göre; kurumsal güven algısı ile çalışan özgüveni arasında anlamlı bir ilişki olduğu,ancak kurumsal güven algısının ve çalışanların özgüveninin yenilikçilik davranışı üzerindeanlamlı etkisi olmadığı anlaşılmaktadır.