Ocena številčnosti populacije velikega/panonskega pupka (Triturus carnifex/dobrogicus) v mrtvici Zaton (Petanjci) ob Muri (SV Slovenija) - Špela Gorički; Sara Strah; Martina Lužnik (Natura Sloveniae)
Leta 2018 smo v mrtvici Zaton na Petanjcih (Natura 2000 »Mura«, SAC SI3000215 & SCI SI5000010) ocenjevali številčnost populacije velikega/panonskega pupka (Triturus carnifex/dobrogicus). Deset zaporednih dni v obdobju razmnoževanja dvoživk smo v mrtvici postavili Ortmannove pasti, potem pa fotografirali individualno specifični ventralni barvni vzorec vseh ujetih osebkov velikih/panonskih pupkov. Iz primerjav fotografij po dnevih in med pastmi smo po metodi ulova, označitve in ponovnega ulova ocenili velikost populacije na 2951 osebkov (95 % interval zaupanja: 2226–3977 osebkov).