اثر تناوب‌های‌ زراعی مبتنی بر کشت ذرت بر توزیع مکانی بانک بذر و گیاهچه‌های‌ علف هرز تاج‌ریزی سیاه (.Solanum nigrum L) - نسرین بهمنش; همت الله پیردشتی; محمد یعقوبی خانقاهی (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
به‌منظور بررسی اثر تناوب زراعی بر رابطه بانک بذر با جمعیت گیاهچه علف‌ هرز تاج‌ریزی سیاه (Solanum nigrum L.) در طول فصل رشد ذرت، پژوهشی در سال 1391 در مزرعه شرکت زراعی دشت ناز واقع در شهرستان ساری انجام گرفت. بدین‌منظور ابتدا مزرعه به شبکه‌های 2 متر در 2 متر تقسیم و نقاط تقاطع شبکه‌ها علامت‌گذاری شد و نمونه‌برداری از بانک بذر در دو مرحله و نمونه‌برداری از گیاهچه‌های تاج‌ریزی در سه مرحله از این نقاط صورت گرفت. نتایج نقشه‌های توزیع مکانی نشان داد که مرکز پرتراکم لکه‌ها در انتهای فصل در مزرعه با تناوب ذرت- باقلا- ذرت افزایش یافت در حالی‌که در تناوب سویا- گندم- ذرت این تراکم کاهش نشان داد. نتایج نشان داد که همبستگی مکانی قوی و متوسط برای بذور تاج‌ریزی سیاه در تمامی مراحل نمونه‌برداری به ثبت رسیده است. بین میانگین بذرهای تاج‌ریزی سیاه در دو تناوب اختلاف معنی‌داری در سطح احتمال 01/0 وجود دارد. بنابراین با توجه به این‌که میانگین این بذرها و گیاهچه‌های سبز شده‌ی تاج‌ریزی سیاه در تناوب ذرت- باقلا- ذرت کمتر بوده است لذا به‌نظر می‌رسد باقلا پیش‌کشت مناسب‌تری برای کاهش تراکم علف هرز و بذرهای تاج‌ریزی سیاه در بانک بذر است.