Türkiye’de Kesme Çiçek Üretim ve Ticaretinde Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözüm Önerileri - Nuran Tapkı; Tuğçe Kızıltuğ; Ahmet Duran Çelik (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Günümüzde kesme çiçek gelir getiren bir faaliyet kolu haline gelmiştir. Dünya’da 2014 yılında 609.000 ha alanda kesme çiçek üretimi yapılmakta ve süs bitkileri üretim alanının %39’unu oluşturmaktadır. Kesme çiçek üretiminde Asya Pasifik, Amerika kıtaları öncelikli kıtalar, ABD, Japonya, İtalya, Hollanda, Ekvator, Kolombiya, Kenya öncelikli ülkelerdir. Avrupa Kıtası Dünya toplam ihracatının %63’üne Amerika kıtası %29’una hâkimdir. En çok Kesme çiçek ihracatı yapan ülkeler Hollanda (%56), Kolombiya (%17), Ekvator’dur (%11). En çok kesme çiçek ithal eden ülkeler ABD (%18), Almanya (%15), Hollanda’dır (%14). Türkiye’de süs bitkileri üretimi yapılan alanların %26’sında kesme çiçek üretilmektedir. 2016 yılı TÜİK verilerine göre; kesme çiçek üretimi toplamda 1.195 hektarlık alanda yapılmaktadır. Kesme çiçek üretiminin süs bitkileri içerisindeki payı %68’in üzerindedir. Kesme çiçek üretiminde Akdeniz bölgesi %46’lık pay ve 5.095 da ile en fazla kesme çiçek üretim alanına sahiptir. Türkiye coğrafi konumu ve iklim özellikleri bakımından kesme çiçek üretiminde geniş imkânlara sahip ülkeler arasında yer almaktadır. Kesme çiçek üretiminde ekim alanı olarak ilk sırayı İzmir (%41,25) almaktadır. Türkiye’nin süs bitkileri ihracatı 81,5 milyon ABD dolarına yükselmiş ve dünyada bu değerle 26.sırada yer almıştır. Ürün grupları içerisinde %34 oranla en fazla ihracat 27,7milyon ABD dolarıyla kesme çiçeklere aittir. En fazla ihracat yapılan ülke Hollanda’dır (%19,29). Türkiye’de kesme çiçekler arasında en fazla üretimi ve ihracatı yapılan çiçek karanfildir. Kesme çiçek sektörü gelişmeye açık bir sektördür. Bu nedenle ticarette pazar istekleri doğrultusunda hareket etmek ve ürün çeşitliliğine gitmek sektörün gelişimine faydalı olacaktır.